Eerste stap op de maan
een van de grootste gebeurtenissen wat de ruimte vaart mee te maken heeft is natuurlijk de eerste maan landing in 1969.
Het ruimte programma onder leiding van de Duitse raketwetenschapper Wernher von Braun. Hij was dan ook verantwoordelijk voor de Apollo 11 missie op 20 juli 1996, twee astronauten stegen op en landen met de maanlander. De eerste man die voet zetten op de maan was Neil Armstrong, de foto's die werken gemaakt door zijn collega Buzz Aldrin werden wereld beroemd. Na de Apollo missie zijn er nog 5 keer mensen naar de maan geweest voor het Apolloprogramma, dit werd in gesteld door president John F Kennedy dit werd kwam later weer ten einde. Ook al had Rusland een grote rol speelde in het maken van een raket hebben ze nooit plannen gemaakt om een bemande raket de ruimte in te sturen, dit werd later onder zocht en zijn we er achter gekomen dat dit nooit werd gedaan door slechte infrastructuur en apparatuur die niet betrouw baar was.
Complottheorie
Na de maanlanding werd er veel over gepraat ook over hoe het allemaal nep kon zijn. Volgens sommige mensen was de maanlanding een leugen we weten niet precies waarom mensen het perse als nep wou voor schuiven. Er is namelijk meer dan genoeg bewijs dat er op wijst dat het echt is gebeurt.
Toekomstige maanmissies
Pas in de 21e heeft president George Bush duidelijk gemaakt dat er wens was om meer mensen naar de maan te sturen. In 2005 werd bekend gemaakt dat NASA in 2018 mensen naar de maan wou sturen om daar een maanstation te maken zodat die bij latere missies naar Mars kan helpen.
Maanlander
Voor een succesvolle maanlanding werd de maanlander gemaakt door Grumman Aerospace. De maanlander die tijdens de Apollo vlucht werd gebruikt word ook wel de Luna module of ml genoemd. De maanlander zat tijdens de lancering onder commando-servicemodule in de Saturnus-V raket, na dat de raket de derde trap had afgestoten werd de maanlander vrijgelaten, de maanlander werd op de voorkant van de capsule geplaatst waar de astronauten in zaten zodat zij konden overstappen naar de maanlander. Na de maanlanding werden de twee astronauten terug gebracht naar de raket waar de derde astronaut in zat terwijl die om de maan cirkelde. Een maanlander bestaat uit twee onder delen de daal en- stijgtrap, de daaltrap was bij het verlaten van de maan als lanceerplatform gebruikt hierdoor bleef er een deel van de daaltrap achter op de maan. De maan lander was in zijn geheel 7 meter hoog en woog 14,500 kg. De astronauten stonden in één cabine in de lander dus zorgde een klein raam ervoor dat de astronauten toch genoeg konden zien. De astronauten sliepen in een hangmat.

Reddings missie
Apollo 13 werd niet alleen gebruikt als maanlander maar ook als reddingscapsule, Er was een fout met de zuurstof tanken waardoor een ontploffing ontstond in de commando- servicemodule, de astronauten Lovell, Haise en Swigert overleefde de vierdagen lange trip door de zuurstof, elektriciteit en raketmotor van de maanlander.

Maak jouw eigen website met JouwWeb