Ruimtestation 

Een ruimte station word onbemand de ruimte in gestuurd om er later voor te zorgen dat astronauten een lange tijd in de ruimte kunnen blijven om onder anderen onderzoek te kunnen doen. Ruimte stations draaien met een lage baan om de aarde heen, op een hoogte van maximaal 440 kilometer. omdat ze zo dicht bij de aarde blijven hebben ze niet zo veel energie nodig en blijven ze binnen een gebied waar minden straling is, wat goed is voor de mensen in het ruimtestation. We kunnen het wel doen, het ruimtestation in een hogere baan draaien of om andere planeten te laten draaien. De eerste ruimtestations zijn in hun geheel gelanceerd, de latere zijn in gedeelten gelanceerd en in de ruimte samengesteld. Ruimtestations zijn in de praktijk niet ontworpen om op de aarde of op een ander hemellichaam te landen. Ze keren na dat hun tijd in de ruimte over is terug in de atmosfeer  en vallen daar uiteen. Dat kan gecontroleerd gebeuren, zolang de brokstukken die de reis door de dampkring overleven op een plek terecht komen waar geen mensen of dieren leven (vaak is dit het zuidelijk deel van de Grote Oceaan) het is eigenlijk maar enkele keren gebeurd dat brokstukken van een ruimtestation in bewoond gebied terechtkwamen.

Sinds dat mensen dachten om naar de ruimte te gaan in de jaren 50 werden er al plannen gemaakt voor een ruimtestation. Daarvoor was er al sprake van ruimtestations in sciencefiction verhalen sinds de tijd van Jules Verne. Na de oorlog werden er door Wernher Von Braun voorstellen gedaan voor reusachtige draaiende wielen in een baan om de Aarde waarin kunstmatige zwaartekracht zou heersen. Ze zouden als tussenstation moeten fungeren tussen de Aarde en de maan en planeten. Omdat deze plannen meer geld zouden kosten dan het Amerikaanse congres had gegeven werden deze 'ruimtewielen' in de weggezet en het Apolloprogramma opgezet dat astronauten direct naar de maan zou brengen. Na het Apollotijdperk waren er nog plannen genoeg om grote ruimtestations te bouwen zoals werd voorgesteld in de jaren 70 door de Amerikaanse natuurkundige Gerard O'neil. Deze voorzag zelfs ruimtekolonies waar grote aantallen mensen een begin zouden maken met de kolonisatie van het zonnestelsel. Maar door het onwillige Congres werd daarentegen steeds minder geld gegeven om deze plannen te waarheid te maken. Wat overbleef was het magere Skylab en de Russische Mir. nu zijn er geen grote plannen meer en werkt men alleen nog aan het relatief kleine ISS Spacestation. 

Ruimtestations

Naam Natie Lancering Bijzonderheden
saljoet 1 Sovjet-Unie 19 april 1971 Eén keer bemand, 23 dagen lang
saljoet 2 Sovjet-Unie 3 april 1973 Militair (codenaam: Almaz). Kon niet worden gestabiliseerd. Nooit bemand.
Skylab VS 14 mei 1973 Samengesteld uit ongebruikt Apollo-materiaal. Drie keer bemand. Stortte ongecontroleerd neer boven West-Australië.
Saljoet 3 Sovjet-Unie 24 juni 1974 Militair (codenaam: Almaz 2). Eén keer bemand.
Saljoet 4 Sovjet-Unie 26 december 1974 Twee keer bemand.
Saljoet 5 Sovjet-Unie 22 juni 1976 Militair (codenaam: Almaz 3). Twee keer bemand.
Saljoet 6 Sovjet-Unie 29 september 1977 Eerste ruimtestation waar twee ruimtevaartuigen aan konden koppelen. Vijf "permanente" bemanningen, elf "visite"-bemanningen.
Saljoet 7 Sovjet-Unie 19 april 1982 Vergelijkbaar met Saljoet 6. Zes "permanente" bemanningen, vier "visite"-bemanningen.
Mir Sovjet-Unie/ Rusland 19 februari 1986 Uit meerdere modulen samengesteld. Is bezocht door tientallen bemanningen. Negen keer bezocht door Spaceshuttel. op 23 maart 2001 gecontroleerd neergestort boven zuidelijk deel van Grote Oceaan.
ISS Internationaal(16 landen) 20 november 1998 In aanbouw. Permanent bemand sinds 2 november 2000
Tiangong China 29 september 2011 Bezocht op één onbemande en twee bemande vluchten.

ISS ruimtestation

Dit ruimtestation draait in een baan om de aarde heen. Het ISS ruimtestation is door 16 verschillende landen gebouwd, bemand en betaald. Op 20 november 1998 werd de eerste module gelanceerd, het station is sinds 2 november 2000 permanent bewoond. In zijn eerste jaren is het station steeds meer uitgebreid, op 20 mei 2011 werd de bouw voorlopig als voltooid verklaart met de Alpha Magnetic Spectrometer, of de AMS, geïnstalleerd. Later zijn er door Rusland in 2018 nog twee modules toegevoegd; Nauka, of Multiipurpose Laboratory Module (MLM) en de Nodal Module. 

Voor de bouw van het ISS ruimtestation waren maar liefst 50 vluchten nodig. Tot 2011 werden dezen vluchten gemaakt met Amerikaanse Spaceshuttles. Nu word dit gedaan door het onbemande Russische Progress- ruimtevaartuig, het Japanse H-II Transfer Vehicle (HTV) en de sinds 2011 commerciële SpaceX Dragon en Cygnus van Orbital ATK die onder NASA's Commercial Resupply Services programma opereren. ESA heeft een tijdje met de ATV bevoorradingsmissies uitgevoerd. De andere landen helpen met financiële hulp en kennis. Vanaf 2018 zullen de Dragon 2 van SpaceX en de Starliner van Boeing, die onder NASA's Commercial Crew- programma zijn ontwikkeld bemanningen voor de Amerikaanse, Europese Japanse en Canadese ruimtevaartorganisaties naar en van het ISS vervoeren. Ook zal er op iedere Commercial Crew-vlucht ten minste één Rus meevliegen om te garanderen dat het Russische gedeelte van het ISS ook bij mogelijke problemen met de Sojoez bemand is. Hoewel de Dragon 2 en de Starliner meer bemanning mee kunnen nemen wordt er maar vier man per vlucht meegenomen. De Dream Chaser- cargo zal vanaf 2019 ook als commercieel ruimtevrachtschip het ISS gaan bevoorraden.

Op juli 2011 werd bekendgemaakt dat het ISS mogelijk in 2020, maar hopelijk in 2028, uit zijn baan om de Aarde zal worden gehaald om het gecontroleerd in de oceaan neer te kunnen laten storten. De belangrijkste reden is het tegengaan dat het ruimtestation ruimteschroot wordt genoemd. Er worden waarschijnlijk delen hergebruikt om een nieuw ruimtestation te bouwen gemaakt door de Russen met de naam, Orbital Piloted Assembly and Experiment Complex of de OPSEK.

Crew

Dit is een video met foto's van iedereen die op een missie naar het ISS ruimtestation is geweest, het zijn in totaal 56 missie waarvan de laatste nog steeds aan de gang is er zijn al vier andere missies gepland twee daarvan weten we wanneer het zal gebeuren over de andere is nog geen informatie.