Ruimtevaartuigen

ruimtevoertuigen zijn ontworpen om tegen de ruimte te kunnen om onze astronauten veilig te houden, deze voertuigen zorgen voor vervoer en veiligheid maar je hebt ook die onderzoek doen in plekken waar wij nog geen mensen naar toe hebben kunnen sturen zoals de rovers op mars of de foto's die gemaakt zijn door de Hubble telescoop, we kunnen namelijk moeilijk een camera man de ruimte in sturen om als maar foto's te maken.

Je hebt een heleboel verschillende ruimtevoertuigen en ze hebben allemaal hun eigen doel die onder een lijst en wat ze doen.

Kunstmaan

Een kunstmaan word in een baan rond andere hemellichamen gestuurd voor een lange tijd om een teek uit te voeren Afhankelijk van het type kunstmaan bestaat deze taak uit het verzorgen van communicatie over lange afstanden, observatie, spionage, GPS, of om het weer te voorspellen. Het is niet bekend hoeveel kunstmanen er precies om de aarde heen zitten maar 3000 is een goed gemiddelde. 

Rovers

De meeste ruimtevaartuigen zijn niet in staat om over vaste grond te bewegen. Om na aankomst op een andere planeet of maan langere afstanden af te kunnen leggen worden er soms beweegbare robots of autoachtige dingen meegevoerd, ook wel rovers genoemd. Op de maan staat nog een aantal vierwielige voertuigen die de Amerikanen daar in de jaren 70 achter lieten en op Mars en Venus. bevinden zich intussen ook een aantal voertuigen.

Ruimtesonde

Een ruimtesonde is een onbemand ruimtevaartuig voor onderzoeksdoeleinden in het universum. In tegenstelling tot de meeste kunstmanen draaien ruimtesondes niet in een baan om de aarde, maar reizen ze naar verder gelegen doelen zoals andere planeten en zelfs plaatsen buiten ons zonnestelsel. Ruimtesondes leggen in het algemeen enorm lange afstanden af zonder enige menselijke interactie. Hiertoe zijn ze volledig geautomatiseerd. 

Ruimteveer

anders dan de meeste draagraketten is een ruimteveer geheel of gedeeltelijk herbruikbaar. Ze zijn niet alleen geschikt om buiten de aardatmosfeer te komen, maar kunnen daarna zelfstandig hun missie uitvoeren en later weer terugkeren naar de aarde om net als een vliegtuig te landen. 

Hubble

Hubble is een telescoop die NASA op 24 april 1990 de ruimte in heeft gestuurd. De telescoop is vernoemd naar de astronoom Edwin Hubble. Hubble is gemaakt voor optische waarnemingen (of foto's). Omdat er in de ruimte geen zwaarte kracht is kan de Hubble geweldig scherpen foto's maken van verre astronomische objecten maken. Een hele bekende hier van is de adelaarsnevel. Veel astronomen zeggen dat zit een van de mooiste foto's genomen van het heelal ooit is.

Draagraket

Draagraketten zijn ruimtevaartuigen om ladingen buiten de aardatmosfeer te brengen. Als gevolg van de zwaartekracht vereist het verlaten van de aardatmosfeer een enorme hoeveelheid brandstof en vermogen. Daartoe bestaan draagraketten voor het grootste deel uit brandstoftanks en krachtige motoren. Geheel boven in de raket is plaats voor de lading (bv een kunstmaan, ruimtesonde of capsule) en direct daaronder bevindt zich een besturingseenheid en eventueel een ruimte voor bemanning. Veel draagraketten zijn tegenwoordig onbemand en worden vanaf de grond bestuurd. Tot voor kort waren draagraketten slechts eenmalig tegebruiken. In 2015 toonde Blau Origine aan een suborbitale New shepard te kunnen landen. Enkele weken later lukte dit ook SpaceX met de veel grotere eerste trap van de orbitale Falcon9

Ruimtecapsule

Onder een ruimtecapsule kan elk ruimtevaartuig  worden verstaan dat met een draagraket of ruimteveer buiten de aardatmosfeer wordt gebracht om de inhoud naar het zijn einddoel te brengen. Bij reizen naar de maan in het verleden, werden ruimtecapsules gebruikt om de astronauten te bevoorraden, voor de bevoorrading van ruimtestations worden ze vaak ingezet.

Ruimtestation

Binnen de kunstmanen nemen de ruimtestations een bijzondere plaats in omdat ze, veelal permanent, bewoond zijn. De eerste ruimtestations waren omgebouwde ruimtecapsules die in één keer in een baan om de aarde werden gebracht. Recentere ruimtestations zijn groter van omvang en worden ter plekke gebouwd. Sedert 24 maart 2001 is het ISS ruimtestation het enige ruimtestation dat in gebruik is.

Maak jouw eigen website met JouwWeb